Tudástár

Feltöltés alatt…

Sanita per Lavandulam - levendulából nyert egészség

 

Lavare” jelentése, mosni. Már a rómaiak is e szóval illették a tisztulást, és nem lehet nem hallani a lavare, lavender, avagy levendula összekapcsolódását. A legendás római fürdők levendulától illatoztak, hiszen a rómaik tisztában voltak e növény gyógyító hatásaival, tudták, hogy nem csupán fertőtlenítő, tisztító hatását használhatják, de egyes fájdalmak enyhítésében is számíthatnak enyhet hozó erejére. 

 

 

Egy baleseten múlt 

A levendula aromaterápiás értékének komlyabb elismerése azonban még váratott magára egészen addig, amíg a francia aromaterápia atyja, a francia parfümgyáros, René-Maurice Gattefossé egy véletlen folytán kémiai laborjában meg nem égette magát. Balesete óriási lépést jelentett az aromaterápia történetében, hiszen az égési sérülés fájdalmát enyhítendő, az első keze ügyébe akadó üvegcse után nyúlt, mely történetesen éppen levendula illóolajat tartalmazott. Azon töménységben a friss égési sebre öntözte a levendulaolajat, majd döbbenten figyelte karjának gyors gyógyulását, látványos, néhány nap alatt történő regenerálódását, mindennek hólyagok, égési fájdalmak nélküli élményét.

Gattefossé parfümőr családba született, illatszer-gyárában növényi alapanyagok után kutatott, melyekből illatos olajokhoz, parfümjeinek organikus alapanyagaihoz kívánt jutni. A véletlennek köszönhetően világosodott meg, hogy e kivételes élményt hozó illatok nem csupán a szaglás érzékszervén át hatnak erősen az emberre, de a testtel érintkezve a bőrön át felszívódva csodálatos egészségmegőrző hatásukban tündökölnek.

A fizikai test aromaterápiával történő kezelése, a francia aromaterápia születése e formában az Ő nevéhez kötődik. Bár az antik korok is őrzik az aromaterápia ismeretének emlékeit, a sötét középkor e tudást nyom nélkül süllyesztette el. Így nyert óriási jelentőséget az aromaterápia újrafelfedezésében Gattefossé 1937-ben megjelent könyve, melyben bevezette az aromaterápia fogalmát, elhintette az illóolajok terápiás célú, gyógyító használatának lehetőségeit. 

 

Az aromaterápiát, vagy az illóolajok tudományát elhíresülten művelték az arabok, akiknek köszönhetően már több ezer éves lepárlókre is bukkantak. Amióta ember az ember, szüksége van támogatásra egészsége megőrzéséhez, sebei gyógyításához. Ma már kutatási eredmények bizonyítják, hogy a bőrre felvitt illóolaj 10 perccel később kimutatható a véráramból. 

 

Három szinten segít tisztulni 

Tisztulási vágyásunk folyamatos és a teljesség igénye járja át. A levendula illóolajának tisztító hatására mindhárom szinten számíthatunk. A tisztulás folyamata minden esetben túlmutat fizikai testünkön, azonban az első lépés a test tisztítása. Fizikai szinten a levendula védelmet nyújt, természetes antibakteriális hatással bír. Az első világháborúban üszkös lábakat mentettek meg e növény olajának köszönhetően. 

 

A levendula nem csak fertőtleníti a kisebb sérüléseket, de fokozza a regenerálódás sebességét, kiváló elsősegélyként működik arra az időre, míg a sebesült szakszerű orvosi ellátást kap.  

 

Kisebb sérülésekre, horzsolásra helyezve azonnal nyugtatja a fájdalomérzékelő receptorokat, fertőtlenít, beindítja a hámosodást és a sokkhatásból nyugtatja a lelket is, sőt az elmét is csitítja, befelé irányítja, így segíti ellazulni. Gabriel Mojay a híres brit aromaterapeuta ezen hatásegyüttes miatt nevezi a levendulát “Rescue Remedy”-nek, “Elsősegély-cseppnek”. 

 

Az illóolajok Rescue Remedy cseppje 

Dörgicsei levenduláskertünkben egyik nyári délután éppen zártuk a napi teendőket, amikor hirtelen egy hatalmas csattanásra lettünk figyelmesek. Azonnal az utcára rohantunk, ahol egy triatlonos versenyzőt edzés közben a kerékpárjával rosszul bevett kanyar földre kényszerített. A fiatal fiú testét nagy felületen horzsolta végig az aszfalt, amikor odaértünk, remegett a fájdalomtól.

Berohantunk levendulavízért és olajért, a sérült felületeket levendulavízzel lepermetezve megtisztítottuk, majd a sebre levendula illóolajat fújtunk óvatosan. Szemmel látható volt, ahogy pillanatról-pillanatra oldódott a sokkélmény és a fájdalom. A szomszédos faluba szállításkor útközben már önfeledten beszélgetett, nyilvánvaló volt a testi-lelki oldódás is a fájdalomból. A levendula megtisztította a sebeit, megnyugtatta a lelkét is, ami a gyógyulás feltétele. 

 

Végy egy mély, illóolajos levegőt! 

A levendulát aromalámpába, vagy még modernebb fomában ultrahangos diffúzorba cseppentve a levegőben lebegő molekulák már a levegőben fertőtlenítik a mikrobákat, melyeket így biztonsággal lélegezhetünk be. Komoly tudományos vizsgálatok bizonyítják az illóolajok baktériumok hatástalanításában betöltött szerepét. Illóolajok jelenlétében a baktériumok szaporodása gátolt. Épp ezért tud oly fontos szerepet betölteni a különösen fertőtlenítő hatású Lavandula x intermedia illóolaj irodák, közösségi terek, kórházak, óvodák levegőjének tisztán tartásában, és harmonizálásában.

Ahol szorongó, tüsszögő, stresszes emberek várakoznak, gyülekeznek, ott a levendula támogató hatására többszörösen számíthatunk, melyet a citrom illóolajával tudunk még hatásosabbá tenni. 

 

Tavasz-nyár tisztítókúrák serkentése 

A tavaszi tisztítókúrák során reggel-este 1-1 csepp Lavandula angustifolia illóolaj használatával fokozhatjuk a tisztulás folyamatát. A levendula jelenlétével fokozhatjuk az epe-ürülést. Belsőleges alkalmazás esetén szokásos 1 mokkáskanál mézben, vagy hidegen sajtolt olajban feloldva 1-1 csepp Lavandula angustifolia olaj fogyasztása, 6 hetes kúra keretében. Belsőlegesen kizárólag terápiás tisztaságú olaj alkalmazható, orvos és aromaterapeuta felügyelete mellett. 

Egyéb esetekben külsőleg az illóolaj hidegen sajtolt nemes olajban hígítva, az értintett területbe dörzsölve használható. A levendula gyengéd hatását remekül egészíti ki a rózsa, a neroli, a bergamot illóoalaja. Az illóolajok keverését szintén bízzuk szakemberre. Úgy a helyes arányok, mint a helyes olajtársítások komoly felkészülést és szakértelmet kívánnak. 

 

Lelki bánat tisztítása 

A lelki fájdalom a szívcsakránál jelentkezik, akár testi, akár lelki tünetekkel. Ha mély bánat ér bennünket, az csakhamar mély sóhajokat, mellkasi nyomást, szívritmus-zavarokat, vagy szívtáji szorongó érzéseket jelent. Ilyenkor a szegycsontra helyezett, nemes olajban higított 2-3 csepp Lavandula angustifolia illóolaj segítségére számíthatunk. A lélek a szívben lakik, a lélek tisztítása a szívcsakra hangolásával támogatható. 

 

A szellem tisztítása 

Ha szeretnénk kicsit elvonulni, és elmélkedni, meditálni, csendes magányunk segítő társra lel a levendula illóolajjal. Harmadik szemre dörzsölve, koronacsakrára fújva, vagy ultrahangos diffúzorban párologtatva támogatja tudatunk magasabb rezgésű ébredését, gondolataink világosságát. Hatása fokozható a tömjén, mirha, nárd olajok által. E rituálék révén az illóolajok segítik lényünk spirituális ébredését. 

 

Tisztulásunk három szintjét minden évszakváltáskor támogassuk tudatosan illóolajok jelenlétével is! 

 

 

  1. Demján Ildikó
    orvos-természetgyógyász,
    gyógynövénytermesztő,
    nemzetközi aromaterapeuta

 

A cikk megjelent: Bio Trend 2016. tavasz 

Accordion Panel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Elem 3

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.