„Sanita per levendulam” – levendulából nyert egészség

Lavare jelentése, mosni. Már a rómaiak is e szóval illették a tisztulást, és jól lehet hallani a lavare, lavender, avagy levendula összekapcsolódását. A legendás római fürdők levendulától illatoztak, hiszen a rómaiak tisztában voltak e növény gyógyító hatásával, tudták, hogy nem csupán fertőtlenítő, tisztító hatását használhatják, de egyes fájdalmak enyhítésében is számíthatnak enyhet hozó erejére.

Egy baleseten múlt

A levendula aromaterápiás értékének komolyabb elismerése azonban még váratott magára egészen addig, amíg a francia aromaterápia atyja, a francia parfümgyáros, René-Maurice Gattefossé egy véletlen folytán kémiai laborjában meg nem égette magát. Balesete óriási lépést jelentett az aromaterápia történetében, hiszen az égési sérülés fájdalmát enyhítendő az első keze ügyébe akadó üvegcse után nyúlt, mely történetesen éppen levendula illóolajat tartalmazott. Azon töménységben a friss égési sebre öntözte a levendulaolajat, majd döbbenten figyelte karjának gyors gyógyulását, látványos, néhány nap alatt történő regenerálódását, mindennek hólyagok, égési fájdalmak nélküli élményét.

Gattefossé parfümör családba született, illatszer-gyárában növényi alapanyagok után kutatott, melyekből illatos olajokhoz,- parfümjeinek organikus alapanyagaihoz kívánt jutni. A véletlennek köszönhetően világosodott meg, hogy e kivételes élményt hozó illatok nem csupán a szaglás érzékszervén át hatnak erősen az emberre, de a testtel érintkezve bőrön át felszívódva csodálatos egészségmegőrző hatásukban tündökölnek. A fizikai test aromaterápiával történő kezelése, a francia aromaterápia születése e formában az ő nevéhez kötődik. Bár az antik korok is őrzik az aromaterápia ismeretének emlékeit, a sötét középkor e tudást nyom nélkül süllyesztette el. Így nyert óriási jelentőséget az aromaterápia újra felfedezésében Gattefossé 1937-ben megjelent könyve, melyben bevezette az aromaterápia fogalmát, elhintette az illóolajon terápiás célú, gyógyító használatának lehetőségeit.

Az aromaterápia, vagy az illóolajak tudományát elhíresülten művelték az arabok, akiknek köszönhetően már több ezer éves lepárlókra is bukkantak.

Amióta az ember az ember, szüksége van támogatásra egészsége megőrzéséhez, sebei gyógyításához. Ma már kutatási eredmények bizonyítják, hogy a bőrre felvitt illóolaj 10 perccel később kimutatható a véráramból.

Három szinten segít tisztulni

Tisztulási vágyásunk folyamatos és a teljesség igénye járja át. A levendula illóolajának tisztító hatására mindhárom szinten számíthatunk. A tisztulás folyamata minden esetben túlmutat fizikai testünkön, azonban az első lépés a test tisztítása. Fizikai szinten a levendula védelmet nyújt, természetes antibakteriális hatással bír. Az első világháborúban üszkös lábakat mentettek meg e növény olajának köszönhetően.

A levendula nem csak fertőtleníti a kisebb sérüléseket, de fokozza a regenerálódás sebességét, kiváló elsősegélyként működik arra az időre, míg a sebesült szakszerű orvosi ellátást kap.

Kisebb sérülésekre, horzsolásra helyezve azonnal nyugtatja a fájdalomérzékelő receptorokat, fertőtlenít, beindítja a hámosodást, és a sokkhatásból nyugtatja a lelket is, sőt az elmét is csitítja, befelé irányítja, így segíti ellazulni. Gabriel Mojay a híres brit aromaterapeuta ezen hatás együttes miatt nevezi a levendulát „Rescue Remedy”-nek – Elsősegély-cseppnek.

Az illóolajok Rescue Remedy cseppje

Dörgicsei levenduláskertünkben egyik nyári délután éppen zártuk a napi teendőinket, amikor hirtelen egy hatalmas csattanásra lettünk figyelmesek. Azonnal az utcára rohantunk, ahol egy triatlonos versenyzőt edzés közben a kerékpárjával rosszul bevett kanyar földre kényszerített. A fiatal fiú testét nagy felületen horzsolta végig az aszfalt, amikor odaértünk, remegett a fájdalomtól. Berohantunk levendulavízért és olajért, a sérült felületeket levendulavízzel permetezve megtisztítottuk, majd a sebre levendula illóolajat fújtunk óvatosan. Szemmel látható volt, ahogy pillanatról-pillanatra oldódott a sokkélmény és a fájdalom. A szomszédos faluba szállításkor útközben már önfeledten beszélgetett, nyilvánvaló volt a testi-lelki oldódás is a fájdalomból. A levendula megtisztította a sebeit, megnyugtatta a lelkét is, ami a gyógyulás feltétele.

Végy egy mély, illóolajos levegőt!

A levendulát aromalámpába, vagy még modernebb formában ultrahangos diffúzorba cseppentve a levegőben lebegő molekulás már a levegőben fertőtlenítik a mikrobákat, melyeket így biztonsággal lélegezhetünk be. Komoly tudományos vizsgálatok bizonyítják az illóolajok baktériumok hatástalanításában betöltött szerepét. Illóolajok jelenlétében a baktériumok szaporodása gátolt. Épp ezért tud olyan fontos szerepet betölteni a különösen fertőtlenítő hatású Lavandula x intermedia illóolaj irodák, közösségi terek, kórházak, óvodák levegőjének tisztán tartásában, és harmonizálásában. Ahol szorongó, tüsszögő, stresszes emberek várakoznak, gyülekeznek, ott a levendula támogató hatására többszörösen számíthatunk, melyet a citrom illóolajával tudunk még hatásosabbá tenni.

Tavasz-nyári tisztítókúrák serkentése

A tavaszi tisztítókúrák során reggel-este 1-1 csepp Lavandula angustifolia illóolaj használatával fokozhatjuk a tisztulás folyamatát. A levendula jelenlétével fokozhatjuk az epe-ürülést. Belsőleges alkalmazás esetén szokásos 1 mokkáskanál mézben vagy hidegen sajtolt olajban feloldva 1-1 csepp Lavandula angustifolia olaj fogyasztása, 6 hetes kúra keretében. Belsőlegesen kizárólag aromaterápiás tisztaságú olaj alkalmazható, orvos és aromaterapeuta felügyelete mellett.

Egyéb esetekben külsőleg az illóolaj hidegen sajtolt nemes olajban hígítva, az érintett területbe dörzsölve használható. A levendula gyengéd hatását remekül egészíti ki a rózsa, a neroli, a bergamot illóolaja. Az illóolajok keverését szintén bízzuk szakemberre. Úgy a helyes arányok, mint a helyes olajtársítások komoly felkészülést és szakértelmet kívánnak.

Lelki bánat tisztítása

A lelki fájdalom a szívcsakránál jelentkezik, akár testi, akár lelki tünetekkel. Ha mély bánat ér bennünket, az csakhamar mély sóhajokat, mellkasi nyomást, szívritmus-zavarokat, vagy szívtáji szorongó érzéseket jelent. Ilyenkor a szegycsontra helyezett, nemes olajban higított 2-3 csepp Lavandula angustifolia illóolaj segítségére számíthatunk. A lélek a szívben lakik, a lélek tisztítása a szívcsakra hangolásával támogatható.

A szellem tisztítása

Ha szeretnénk kicsit elvonulni, és elmélkedni, meditálni, csendes magányunk segítő társra lel a levendula illóolajjal. Harmadik szemre dörzsölve, koronacsakrára fújva, vagy ultrahangos diffúzorban párologtatva támogatja tudatunk magasabb rezgésű ébredését, gondolataink világosságát. Hatása fokozható tömjén, mirha, nárd olajok által. E rituálék révén az illóolajok segítik lényünk spirituális ébredését.

Tisztulásunk három szintjét minden évszakváltáskor támogassuk tudatosan illóolajok jelenlétével is!

dr. Demján Ildikó

orvos-természetgyógyász,
gyógynövénytermesztő,
nemzetközi aromaterapeuta

A cikk megjelent: Bio Trend 2016. tavasz