Édesapák kényeztetése illóolajokkal

A kis jövevény megszületésekor természetesen az Édesanya és a kisbaba ápolása kerül a fókuszba, de ne felejtkezzünk el a drága Apukákról sem, akik biztonságot adnak, védőburkot vonnak körénk, hogy boldogan tudjuk átadni magunkat az Anyaság kezdeti nehézségének és szépségének.

Az illóolajok használata a múlt században, René Gattefosse vegyész-parfümőr véletlenszerű felfedezésével vonult be a nyugati gyógyászatba, amikor is egy laborban történt tűzben megégette a kezét és miután hígítatlan levendula illóolajjal kezelte a sebet, az látványosan gyógyult, elkerülve a fenyegető üszkösödést. Tehát az illóolajok nem csak illatukkal hatnak ránk, hanem gyógyerejük is van? Azóta számos kutatás megerősítette ezt a régi tudást, amivel az illóolaj tartalmú növényeket már évezredek óta használja az emberiség.

Bőrünkön, testünkön, orrunkon és tápcsatornánkon keresztül bejutva a szervezetünkbe ezek a hatékony kis molekulák át tudják hangolni az ideg-, és hormonális rendszerünket, felveszik a harcot a kórokozó mikrobákkal, nyugtatnak vagy épp serkentenek, minden szervünkre és szervrendszerünkre kifejthetik a hatásukat.

Egy átvirrasztott éjszaka után például felfrissülhetünk a zuhany alatt, ha pár csepp borsmenta-, vagy rozmaring illóolajat csepegtetünk a zuhanytálcára, melynek gőzét aztán belélegezve már indulhat is a nap. Ugyanígy használva este az orvosi levendula vagy mandarin illóolaj a nyugodt alvást segítheti. Stresszoldást hozhat egy jó aromaterápiás fürdő is orvosi levendulával, bermagottal, kubebaborssal, ylang ylanggal, majorannával, de vigyázzunk: mindig oldjuk fel az illóolajokat sóban, vagy mézben, mert ezek a kis molekulák előszeretettek kapcsolódnak a bőrünkhöz, esetleg irritálva azt. Náthás időszakban megelőző hatású a citrom, eukaliptusz, teafa, hibrid levendula párologtatása aromalámpával, ultrahangos diffúzorral.

Az illóolajok csodálatos erejét csak igazi, aromaterápiás tisztaságú illóolajokkal tapasztalhatjuk meg.

dr. Demján Ildikó

orvos- természetgyógyász

aromaterapeuta

Apa világ, 2019.