A levendula az illóolajok édesanyja

Valerie Ann Worwood a híres aromaterapeuta nevezte el ilyen találóan Földanya leggyengédebb illóolaját, hiszen okos, mértéktartó használata kincs az újszülött megszületésekor Mamának, Babának.

Szaglásunk agyunk legősibb részéhez, a limbikus rendszerhez kapcsolódik, melyet érzelmi agynak is szoktak nevezni, ezért nem mindegy, hogy a világra jött kis emberpalánta milyen illatokkal, benyomásokkal és érzelmekkel találkozik földi élete legelején. Napjainkban szerencsére nagyon sok kórházba bevonult az aromaterápia és ezek az illatos anyagok veszik körbe életünk legnagyobb eseményét, ahol az illatokon túl, gyógyító erejükkel is segítik a baba egészséges világra jövetelét.

A mintegy 170 molekulát tartalmazó orvosi levendula (Lavandula angustifolia) illóolaja testünk számos receptorához kapcsolódva fejti ki hatását: nyugtató, görcsoldó, baktérium-vírus-gombaölő, sebgyógyító, fájdalomcsillapító, stb. Vigyázzunk azonban, az újszülött kisbaba nagyon érzékeny az illatokra, így bevezetésként elég egyetlen csepp illóolaj az aromalámpába vagy diffúzorba adagolva a szoba fertőtlenítésére, illatosítására. Görcsoldó hatását felhasználhatjuk, ha kisbabánk szemmel láthatólag hasfájós: 1 csepp orvosi levendulát egy mokkáskanál jó minőségű hidegen sajtolt olajba téve és óvatosan az óramutató járásával megegyezően bemasszírozva enyhülést hoz és megnyugvást mindenkinek.

A baba otthoni fürdetésekor ne feledkezzünk meg a levendulavízről sem, ami mintegy melléktermékként keletkezik a lepárláskor és a levendulavirág vízben oldott hatóanyagait tartalmazza. 1-2 evőkanál a fürdővízbe elegendő. Csodálatos hatása van akkor is, ha később a baba masszírozó olaja előtt visszük fel: enyhén bemasszírozva a babát vele a könnyen beszívódó emulzió táplálja kisbabánk érzékeny bőrét.

Ne feledjük: ezeket a hatásokat csak igazi, gondosan termesztett és feldolgozott illóolajokkal érhetjük el!

dr. Demján Ildikó

orvos- természetgyógyász

aromaterapeuta

Édes kisbabám, 2019.