dr. Demján Ildikó

Fogorvosként végzett, majd természetgyógyász lett, ő a Levendárium megál­modója, három gyermek édesanyja. Szerinte a mai nőknek az a legnagyobb kihí­vás, hogyan tudják a hivatással összhangba hozni a családot. Számára sem volt ez a feladat soha egyszerű, de mindig is az utóbbi volt az elsőrangú az életében.

Fogorvosként végeztem. A rendszerváltás után, 2 éves amerikai ösztöndíjról 2 gyönyörű féléves kislánnyal visszaérkezve, tele új energiával álmodtuk meg az első magánklinikát három fogorvosi székkel, plasztikai rendelővel, szakren­delőkkel. Nem volt könnyű időszak: tervezés, építkezés, engedélyek, rendelők beindítása. Sikeres voltam a munkámban, de a válás másképp alakította a sor­sunkat. Új életet kezdtem, a harmadik gyermekemmel voltam várandós, mikor abbahagytam a fogorvosi praxist, és ekkor kezdtem el gondolkodni a levendu­latermesztésen és egy új vállalkozás beindításán. Harmincévesen születtek az ikreim, negyvenévesen pedig a harmadik gyermekem. Az első levendulatöveket pedig 17 éve ültettük.

A természet közelsége

Nagyon közel álltak hozzám a szelíd gyógymódok, különösen a gyógynövé­nyek és a tradicionális gyógyászat. Elvégeztem a természetgyógyászatot is, és mivel húszéves korom óta a Balaton-felvidékre jártunk nyaralni, ott érez­tem rá a föld szeretetére is. Egy angol lapban láttam meg egy csodálatos levendulamezőt, és elfogott a vágy, hogy így, egy ilyen környezetben, egy le­vendulamező közepén szeretnék én is élni egyszer. Utánanéztem a Balaton-felvidéken közkedvelt gyógynövény termesztésének, a levendula gyógyító hatásainak és elámultam sokoldalúságán. Az aromaterápiában mi az illóola­jok édesanyjának nevezzük, mert gyengéd, ápol, jótékony testre és lélekre, kiváló az égési sérülésekre, görcsoldásra, fertőtlenítésre, remek feszültség­oldó és számos, ma már kutatásokkal is alátámasztott hatása van. A Le­vendárium brandet 2012-ben alapítottuk: egy férjemmel közös kiállítással indultunk, ahol az ő levendulás festményeivel és az én természetfotóimmal, valamint a Levendárium című könyvemmel mutatkoztunk be. Ekkor indult be igazán a vállalkozás: a lila kupakos bio levendulaolajjal, levendula virágvízzel, levendulás süteménnyel, szörppel jöttünk ki a piacra először az országban. Elvégeztem egy gyógynövény-termesztési iskolát és a hajdani pannonhalmi főkertésztől is sokat tanultam. Dörgicsén jelenleg 6 hektáron virulnak a levendulatövek, rózsák, mandula és egyéb gyógynövények társaságában. A
Mammutban található boltunk munkatársaival együtt 8-10 fővel dolgozunk.

Nagycsaládos anya, fogorvos és levendulatermesztő

Nagyon csodálkoztak a környékbeliek, hogy egy budapesti fogorvos nő vajon mi­ért akar bio gyógynövénytermesztéssel foglalkozni egy faluban? Ráadásul a tsz időkben volt már próbálkozás, ami nem volt szerencsés akkoriban. Azt hiszem, ma már elismerik a munkámat. Sosem öncélúan fogtam bele a munkáimba, fog­orvosként is, a Levendárium létrehozójaként is valami olyannal szeretettem vol­na foglalkozni, ami másoknak is hasznára válik. Meggyőződésem, hogy csak a lélekkel és lelkesedéssel végzett, másoknak is adó munkának és a hiteles hozzá­állásnak van értelme. Egyébként én a Levendáriumot is gyógyításként fogom fel.

Boldog vagyok, hogy a családom mindig mellettem állt, a férjem jogász, nagyon elfoglalt volt ugyan mindig, de támogatta az elképzeléseimet. A harmadik gyerme­künkkel voltam gyesen, mikor földeket kezdtünk keresni a levendulatermesztéshez, és ebben ő társam volt, fontos háttér. A gyerekeim úgy nőttek fel, hogy látták, mindig jár valami olyan gondolat a fejemben, ami nemcsak öncélú, és azért szorgalommal, kitartóan dolgozom is. Örülök, hogy ezt a mentalitást át tudtam nekik adni. Nagy­szülői segítségünk nem volt, korán meghaltak a szüleink, volt egy-egy baby sitterünk, de alapvetően én voltam a gyerekekkel a várandósság alatt és a gyerekek két-há­rom éves koráig otthon maradtam velük, számomra mindig ők voltak az első helyen.

Nagymamaság és összetartozás A gyermekeim már felnőttek, a lányom most várandós, úgyhogy hamarosan nagyszülői feladataim lesznek! A család számomra a legfontosabb, összetar­tunk, és azt hiszem, a mama konyhája még ma is nagy vonzerőt jelent…

Család és vállalkozás – A család is vállalkozás?, 2019.