Az orvosi levendula a várandósok Védőangyala

Túlzásnak tűnik a cím, de ha végiggondoljuk, mi mindenben segít nekünk ebben a csodálatos, „más” állapotban, talán megérdemli ezt a titulust.

Egyik legnagyobb erénye a biztonság, ami ebben az időszakban az egyik legfontosabb szempont kis magzatunk védelmében.

A levendulák közül az orvosi levendulát (Lavandula angustifolia) ajánljuk az első két trimeszterben, a hibridet (Lavandula x intermedia) később és leginkább levegőfertőtlenítésre, pl. influenzás időszakban. Kisebb nagyobb fertőzések, betegségek pedig sajnos ebben az időszakban is érik az ember lányát. Gyakorta fordul elő szájüregi fertőzés, afta, ínygyulladás: 1-2 csepp illóolaj fogpiszkálóra cseppentve segítségünkre lehet, míg el nem jutunk a fogorvoshoz, de használhatjuk hígítva is szájöblítésre is, 1-2 csepp 1 dl vízbe.

Korai hányinger esetén is jól jöhet, magában vagy gyömbér illóolajjal összekeverve szagló üvegcsébe téve, vagy a tenyerünkbe cseppentve és azután mélyeket belélegezve.

Ki ne féltené a szép bőrét várandóssága idején? Jobb, ha már a második trimeszterben elkezdjük a védelmet: permetezzük be a hasunkat levendula virágvízzel, majd óvatosan masszírozzuk be argán olajjal, mandulaolajjal, avokádóolajjal vagy bármilyen hidegen sajtolt olajjal. Utolsó időkben sokszor bekeményedik a poci, ami egy bizonyos szintig a baba táplálását szolgálja, de ha már nagyon kellemetlen, akkor 2-3 csepp orvosi levendula egy teáskanál hidegen sajtolt olajba téve és gyengéden elsimítva a pocakon lazulást hoz.

Sok kismama panaszkodik álmatlanságról. Cseppentsünk az ágyunk mellé készített aromakőre vagy ultrahangos diffúzorba pár csepp orvosi levendulát akár mandarin illóolajjal kiegészítve, segít az elalvásban és könnyű álmot hoz. Bepermetezhetjük vele a hálószobát 30 csepp levendula illóolaj és 100 ml levendulavíz keverékével, de előtte alaposan rázzuk fel, hiszen az illóolaj nem oldódik vízben.

Nyugtató hatását használhatjuk ki, ha bedörzsöljük a pulzuspontokat orvosi levendulával. Váratlan stressz, szomorúság esetén tegyünk a szívcsakra tájékra 4-5 cseppet ugyanennyi bázisolajjal és 1 csepp damaszkuszi rózsával: enyhíti a lélek fájdalmát és talán a most induló kis életben sem hagynak nyomot az édesanyát ért kellemetlenségek. Mind ezek a hatások természetesen csak igazi, gondosan előállított levendulaolajtól várhatóak.

Szeretettel:

dr. Demján Ildikó

orvos-természetgyógyász

aromaterapeuta 

Cikk megjelent: BabaVáró 2019. 6.