Aki virágok közé álmodta magát

A hazai levendulamezők szerelmese

dr. Demján Ildikó, orvos-természetgyógyász, fogorvos, aromaterapeuta

Már az egyetemi éveim alatt is, sokszor utánanéztem az alternatív megoldásoknak, és a gyógynövények hatásainak. Sajnos, nagyon kevés volt akkoriban a hozzáférhető szakirodalom erről. A régi tudást és receptúrákat kevesen őrzik, bagatellizálják, megmosolyogják, hatását súlytalanná teszik, évezredes tapasztalatokat laboratóriumi vizsgálatokkal kell újra bebizonyítani.

A szelíd terápiák érdekelnek orvosként, ahol időt kap a test-lélek-szellem hármasa az öngyógyítás csodálatos felfedezése és ahol felelősséget vállalunk saját magunk egészségi állapotáért. Fiatalon Amerikába vitt az életutam, ahova egyetlen könyvet tudtam magammal vinni, dr. Oláh Andor Reformkonyha c. könyvét, amit akkor bibliaként forgattam és szemléletével biztonsággal táplálkoztam várandósan, és adtam életet ikerlányaimnak. A gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök gyógyító ereje megragadott és magával vonzott. Évekkel később újra ott találtam magam az amerikai Kushi Intézetben, ahol megtanultam a makrobiotika alapjait, hogy meggyógyuljak súlyos betegségemből. Ezek az élmények, saját tapasztalatok erősítettek meg a növényvilág elképesztő erejében és tudatosodott bennem az a felismerés, hogy mellénk és nem alánk vannak rendelve a teremtésben.

– Doktornőből levendulaszakértő?

Már egy bő évtizede történt, hogy egy magazinban megpillantottam egy csodálatos levendulamező fotóját, ahol egy idős házaspár mosolygott a levendulák közt. Akkor éreztem, hogy így szeretnék megöregedni, hogy virágok vesznek körül. Örömmel fedeztem fel, hogy hazánkban, a Balaton-felvidéken őshonos hungaricumról van szó, a kolostorkertek gyógyító növényéről. Utánanéztem, milyen klímát szeret, milyen körülmények szükségesek a levendulának, majd rábukkantam arra a területre, ahol ma a saját levendulaültetvényeink virulnak.

– A levendula-álmod számára gyógyító földet találtál Dörgicsén…

A föld, amit találtam, több ezer éves templomromok helyszíne. Ezekben a templomokban hagyományos gyógyító szertartások zajlottak, tudtam meg Németh Zsolttól, aki szenvedélyesen kutatja a régi szakrális romjainkat az egész Kárpát-medencében, így jutott el Dörgicsére, ahol mindjárt négyet is talált. Ma is fellelhetőek az un. rotunda alapjai, melyek e templomok középpontjában, a gyógyító energiák legerősebb találkozási pontjánál épültek és ahol a gyógyítás történt az egyensúlyából kiesett eleink megsegítésére.

– Levendulamezők illatoznak ma az ősi templomromok felett?

Az első levendulatöveket 12 éve ültettük, Pannonhalmán vásároltuk meg az apátságból. A már nyugdíjba vonult Szecsődi Pál főkertész szárnyai alatt kezdtük el a telepítést, és tanultuk meg a fortélyokat. A levendula a meszes-köves-szubmediterrán éghajlatot szereti, vagy a homokos talajt. Azóta minden évben bővültünk, kétévente növeljük a területet, ahova levendulamezőt telepítünk. Az első évben Lavandula x intermedia, vagyis angol/hibrid levendula ültetvényt telepítettünk. A második évtől már orvosi levendula, vagyis Lavandula angustifolia ültetvényünk is virágzott a mezőn. Mára négy hektáron lilul az illatos gyógynövény. Számomra fontos szempont, hogy a tájba illeszthető növénykultúrát szeretnénk létrehozni, ezért a parcellák elhelyezkedése változatos, amit mandulafák, és gyümölcsfák tarkítanak.

Ezeket szereti a levendula, minthogy a növények akkor érzik jól magukat, ha társuk van.

– Szívvel-lélekkel, biogazdálkodással…

Nagyon fontosnak tartom az organikus biogazdálkodást. A talajéletet semmivel nem szabad megzavarni, sem gyom,-, vagy rovarirtóval, mert akkor eltűnnek azok a flóra- és fauna elemek, melyek az ültetvény egységes energetikájához, egészségéhez elengedhetetlenek. A steril monokultúrák látványa csak egy pillanatig megkapó, a biodiverzitás eltűnésével és gyomirtózással sebezhetővé válnak a növények. Az idei évben a munkánkat megkönnyíti, hogy saját illóolaj-lepárlónk is lett. Varázslatos illat lengi be az üzemet…

Küldetésemnek érzem, hogy itthon is megtapasztalhassuk egy igazi, hazai, tiszta illóolaj csodálatos hatásait. Ezen a piacon nagyon nagy a szórás, a szintetikustól, az iparitól, a terápiás tisztaságú illóolajokig sokféle olaj elérhető. Senki se gondolja azonban, hogy néhány száz forintért valódi, gyógyító erővel bíró illóolajhoz juthat. Az illóolaj ősidők óta aranyat érő kincs. A silány minőségű utánzatokat még aromalámpába sem ajánlom, mert a részecskék a levegőből tüdőn át ugyanúgy a véráramba jutnak, a központi idegrendszerhez, minden sejtünkhöz.

– Föld érlelte, nap nevelte, gondoskodó kezek növesztették?

A virágokat a föld, a nap, a természet táplálja, ezeket az energiákat nem tudja nélkülözni, ezeket szívja magába, ezeket alakítja fantasztikus gyógyító erővé, amit egy illóolaj tud adni és amit egy szintetikum nem. Nagyon koncentrált anyagokról van szó, melyek használata különös körültekintést, tájékozottságot igényel a felhasználók részéről. Egy cseppnyi illóolajban 50-60 csésze gyógynövénytea hatóanyaga található.

– Levendula, az illóolajok édesanyja…

A levendula az illóolajok édesanyja, és nagymamája is, annyira gyengéd, ahogy ápol és mindig segít, bármilyen bajban. Hogyan képes minderre? A válasz egyszerű. Az orvosi levendulában 170 féle különböző alkotórészt tudtak eddig beazonosítani. Ennyi molekulatípus, más-más receptorokhoz tudnak kapcsolódni a sejtjeinkhez. Így képes egyszerre fájdalmat csillapítani, görcsöket oldani, nyugtatni, fertőtleníteni, hangulatunkat elsimítani.

A két legismertebb levendula típus a Lavandula x intermedia és Lavandula  angustifolia, melyeket e mező ajándékának tekintünk. A Lavandula x intermedia egy kámforosabb illóolaj, ennek köszönhető nagyobb rovarriasztó hatása, erőteljesebb a felsőlégúti gyulladások, vagy izom, izületi gyulladások esetében is.

A Lavandula angustifolia, az orvosi levendula viszont a világ legártalmatlanabb illóolaja, az első, amit a babáknál is be lehet vezetni. Sőt, ezt megelőzően már a várandósság idején is alkalmazható, ha a kismamának keményedne a hasa, relaxálja, nyugtatja az izmokat. A levendula fejtetőtől a lábujjakig minden ponton segíteni tud, a hajszálaink faggyúmirigy szabályzásától, a talpak komfortjáig.

– Így lettél levendulaszakértő, a dörgicsei levendulamezők megálmodója…

Orvosi, természetgyógyászati tanulmányaimra épülő tudásom először a Panaromnál bővítettem. Feller Adrienn tanfolyamain nyílt rálátásom a többi illóolajra. Hálás vagyok Hollódi Gergelynek, az Aroma Botanica megalapítójának, hogy hazahozta az USA-ból a Jade Shutes által alapított East-West School teljes aromaterápiás tananyagát és megosztja velünk. Sokat tanultam Somlósi Lajos tanítótól, gyógyítótól a növényekről elfeledett egyszerű gyógymódokról. Sokszor az egyszerű a nagyszerű… A növénytermesztés mellett, mivel a levendula szinte minden gyógykozmetikum részét képezi – saját termékfejlesztésbe is kezdtem. Célom, hogy tiszta termékeket készítsek, melyekben a levendula gyógyító erejét továbbadhatom illó olajok, aromavíz, levendulavirág, fürdősó, masszázsolaj, és egyéb testápoló, enyhülést hozó termékcsaládok formájában.

Bio trend, 2014. december/2015. január