Mesterségek címere

Napsütötte lankákon lila színorgia – virágzó levendulaültetvény Dörgicsén, a Balaton-felvidék egyik legkisebb, alig több mint kétszáz lelkes településén. Lenyűgöző látvány a hatalmas virágtenger, ahhoz azonban bővebb ismeretekre van szükség, hogy megértsük sikerének titkát. Az illatos gyógynövény hazai reneszánszát éli, a Balaton-felvidéken különösen nagy kultusz övezi. Dr. Demján Ildikó, a Dörgicsei Levendula Major és a Levendárium mint vállalkozás megálmodója, férje, dr. Jurasits Zsolt kitartó támogatásával az elsők között volt, aki a régióban újra meghonosította e sokrétű szépséget. Nehéz elképzelni, hogy egy sikeres budai fogorvos egyszer csak úgy dönt, nem praktizál tovább, hanem biogazdálkodásba fog, levendulát termeszt és abból illóolajat készít. Párjával hamar rátaláltak a csodálatos kisugárzású helyre, ahol évről évre elevenebbé vált egy álom. A ma már több mint hathektáros birtokon akár Toszkánában, vagy Dél-Franciaországban is érezhetik magukat a látogatók. Itt minden megtalálható, ami a levendula legendájának átéléséhez kell, talán még egy kicsivel több is, mint az ikonikus levendulatermesztő helyeken. Dörgicse kiválasztott lankáinak egyedisége, történelemmel, kultúrával áthatott szelleme, természeti szépsége megfogja a látogatót, emellett azonban a mai Levendárium megteremtéséhez kellett Ildikó és társa különleges személyisége is.

– Szerettem a munkámat, sikeres is voltam benne, de mindig vonzottak a természetes gyógymódok, érdekelt a tradicionális orvoslás. Tulajdonképpen ezért is lettem az általános orvosi kar elvégzését követően fogorvos, mert a gyógyításhoz kevesebb mesterséges kémiai anyagot használunk, mint a többi szakterületen. Már egyetemista koromban érdekeltek a gyógynövények, a gyógyszertankönyvben legszívesebben a hatásaikról szóló apró betűs részeket olvastam. A modern nyugati orvostudomány sajnos nem foglalkozik az úgynevezett „szelíd” gyógymódokkal, pedig ezek több ezer éves tapasztalatokon alapuló, bizonyítottan hatékony megoldások. Számomra teljesen egyértelmű, hogy a betegségeink döntő részben a stresszből és az abból következő egészségtelen életmódból erednek. Ezért fontos a megelőzés, amiben a gyógyító növényeknek, például a levendulának kulcsszerepe lehet.

Ne szaladjunk előre, hiszen az életét megváltoztató döntést nem elsősorban a korábbi szakmájával kapcsolatos fenntartásai motiválták, a végső lökést a magánéletében történt változás adta meg. Első házassága, melyből ikerlányai születtek, válással végződött. De arra, hogy feladja a fogorvosi praxisát, még akkor sem gondolt, amikor második férjével, Zsolttal házasságot kötött. Éppen új rendelőt keresett, amikor megtudta, hogy várandós egy kisfiúval. Abban a pillanatban megérett benne az elhatározás.

– Élt bennem egy kép: gyönyörű, lila levendulamező Jersey szigetén. A véletlenül kezembe került angol folyóirat sztorija arról szólt, hogy egy pedagógus házaspár értelmesen akarta eltölteni a nyugdíjaséveit és elkezdett levendulát termeszteni. Sugárzott róluk a boldogság és az elégedettség. Én is ezt szeretném, gondoltam akkor. Amikor megfogant bennem egy új élet, úgy éreztem, hogy nem várhatok tovább.

– Húszéves koromtól jártam a Balaton-felvidékre nyaralni. Nagyon vonzott a táj. Már akkor megragadott a szőlőskertek, a dombok között megbújó kis falvak hangulata. Különleges ajándéknak tartom, hogy pont itt találtuk meg álmaim levenduláskertjének a helyét, ahol egy ezeréves, de valószínűleg, hogy még ennél is sokkal régebbi ikertemplom romjai állnak. Megérint engem és a hozzám hasonlóan erre érzékeny embereket is a szakrális tér és a történelem szelleme, a múlt titokzatossága. Szeretem, ahogy ez körülvesz bennünket, és hat ránk. Biztos vagyok benne, hogy a helyhez köthető energiák megjelennek az itt élő növényekben is. Mint ahogy a szőlőnél és a belőle készülő bornál is nagy jelentősége van a terroir-nek, az önálló karakteres, mikroklímával rendelkező vidéknek, a helyi természeti adottságoknak, úgy a Levendárium-ültetvény levendulavirágaiban és –olajaiban is benne vannak ezek a sajátságos, egyedi csodálatos jegyek. A levendulás lett a negyedik gyerekem, a fiam tulajdonképpen kapott egy ikertestvért.

A jelenlegi területeinket az ő születése évében, 1999-ben kezdték el megvásárolni tucatnyi tulajdonostól ls hároméves volt 2002-ben, amikor elültették az első töveket.

Ildikó addigra elméletben is felkészült a biogazdálkodásra. Elvégzett egy gyógynövénytermesztési iskolát, különböző, a biotermesztést, -gazdálkodást megalapozó kurzusokon is részt vett, és megismerkedett egyebek közt az aromaterápiával. A legmélyebben azonban a „levendula tudományában” merült el, s egyre erősödött benne a bizonyosság: ez az ő útja.

Az első levendulatöveket a pannonhalmi apátság levendulásától vásárolták. A kezdetekkor hibrid/angol ültetvényt telepítettek, a második évtől már orvosi/francia levendula is virágzott a területen. Igyekeztek az illóolaj előállítására legalkalmasabb fajtákat kiválasztani. Minden évben egyre többet telepítettek, míg elérték, hogy ma már több mint hat hektárt öltöztessen lilába az illatos gyógynövény. A levendulához nagy tisztelettel és alázattal viszonyuló asszony az első szárnypróbálgatásaihoz felbecsülhetetlen értékű szakmai támogatást és konkrét segítséget is kapott az apátság akkori főkertészétől és a Gyógynövény Kutató Intézet tanácsadóitól.

Időközben kiderült, hogy a levendula-illóolaj nagybani értékesítése Magyarországon nem járható út. Emellett Ildikó úgy vélte, hogy a forgalomba kerülő levendulaolajok nem képviselik azt a minőséget, amit a szándékai szerint ő tudna a magyar vásárlók számára nyújtani. Egy saját brandre van szükség – mondta ki, és felépítette a Nemzeti Parki Termék védjegyelismeréssel rendelkező egyedi, lila kupakos Levendárium-termékcsaládot. A Levendárium 2012-ben az országban elsőként lépett piacra a két elkülönített fajtájú bio-levendulaolajjal, a levendula-virágvízzel, valamint a makrobiotikus levendulasüteménnyel és különböző levendulaszörpökkel. Utóbbiak születését a Magyar Kézműves Ízek Vására ihlette.

Ma már sokan tudják – nem kis részben dr. Demján Ildikó úttörő tevékenységének és a Levendárium-brand létezésének köszönhetően-, hogy a levendula sokkal értékesebb növény annál, mint hogy „a szekrényben a molyokat elűzze”.

– Rendkívül sokoldalú gyógyító növény. Az életünkben szinte mindenütt helye van. A kertünkben éppen úgy, mint a fürdőszobában és a gyógyszeres dobozban. A testünkre és a lelkünkre is hat, gyógyít és szépít – magyarázta Ildikó.

– Nevezhetjük az illóolajok édesanyjának, mert annyi mindenben fordulhatunk hozzá segítségért: fertőtlenítő hatású, jó az égési sebekre, csípésekre, szúnyog- és kullancsriasztó, görcsoldó, fájdalomcsillapító, frissítő és feszültségoldó. Az angol Viktória királyné, akinek kilenc gyermeke volt, az 1900-as években külön beszállítót tartott, hogy a levendulával biztosítsa a megfelelő higiénét a palotában. De számos egyéb, klinikai kutatásokkal alátámasztott pozitív tulajdonsága is van, bátran adható például kisgyereknek, idős embernek, mert nekik sem fog ártani.

A levenduláskert az elmúlt tizennyolc év alatt igazi paradicsommá alakult az egykori Felső-Dörgicsén. A helyi építészeti értékeket képviselő terméskő kerítésen belüli csodavilág mindenki számára látogatható. A major kertjében rendszeresen szerveznek kulturális, rekreációs programokat, a kisszínpad alkalmanként prózai és zenés előadóestek, az ültetvény pedig eljegyzések, esküvők, keresztelők és más fotózások helyszíne.

Az Árpád-házi Szent Erzsébetről elnevezett gyönyörű rózsa- és fűszernövény-kolostorkert csaknem húsz különböző fajtájú rózsát telepítettek. Virágzáskor a látvány önmagában is különleges attrakció, de a legnépszerűbb esemény évente két alkalommal a levendula- és a rózsa-nap, amikor az érdeklődők kertlátogatásokon és előadásokon vehetnek részt. Ilyenkor szedhetnek is a levendulából egy-egy csokorra valót.

Igazi látványosság a levendula-bemutatókert, ahol több mint harmincfajta levendula virágzik egy ötven méter hosszú kottában elültetve, melynek elején egy violinkulcs alakja rajzolódik ki a levendulákból. A zenei szimbólum Zsolt zenetanár és karvezető édesanyjának emlékét idézi. A kert organikus részeként itt-ott felbukkannak a Levendárium-szoborparkgyűjtemény darabjai.

Dörgicsén a Levendárium-bioboltban és -teázóban meggyőződhettünk a levendula elképesztő sokszínű felhasználhatóságáról, bioillóolajak és –keverékek, virágvizek formájában. A Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázatra benyújtott kollekció tizenkét darabból és egy szolgáltatásból áll. Minden termék saját innováció. Fürdősók, afrodiziákumok, légfrissítők, masszázs- és testolajak, külön férfiaknak és nőknek ajánlott illatkombinációk, levendulás ajándéktárgyak és gyógyhatású termékek sokasága.

A Levendárium saját lepárlóüzemmel is rendelkezik, melyet szintén elsőként létesítettek az országban. A speciális szerkezet egyben prototípus, amit Ildikó elképzelései szerint készített el az azt kialakító mérnök. A műszaki konstrukciót azóta már több vállalkozásnak is átadta.

A levendula esszenciájának az útja ezen keresztül vezet. A növény a lelkét adja, amikor illóolajat nyerünk belőle – fogalmazott Ildikó, amikor az első illóolajcsepp megjelent a lepárló gőzéből lecsapódó víz tetején. – Én pedig meg szoktam köszönni – tette hozzá. Ildikó holisztikus szemlélettel nézi a dolgokat. Hiszi, hogy az életünkben nem csak fizikai folyamatok működnek. Nagyon sok összetevője van annak, hogy mitől élő egy terület. Ez adja az értékét. Ettől lesz a növények beltartalma is értékes, gyógyító hatású – magyarázta, és búcsúzóul összefoglalta, miért is választotta a levendulát. – A fejlődés nem áll meg, de tisztelnünk kell azt a tudást, amit az elődeinktől kaptunk. Nekünk pedig hozzá kell tennünk a jelen kor rezgéseit, kultúráját, információját és ezt a tudást kell továbbadnunk az utánunk következő generációnak, akik szintén példaképekre vágynak. Azt gondolom, hogy egy-egy ilyen nagy tisztaságban előállított, valódi értéket képviselő levendulatermék megfelelő üzenet lehet tőlünk.

Osváth Sarolta – Darabos György, Nemzeti Parki Termékek Nagykönyve, 2020.