A „Levendula nap II.” programjai

2022. július 2.

10:00               Kapunyitás / nyitott kert

A Levendárium egész napos rendezvényeivel szeretettel várja kedves vendégeit a dörgicsei bemutatókert teljes pompájában a Levendula Angustifolia levendulásaink virágzására!

10:00-17:00   „Szedd magad!” 

Gyűjtsön Magának és Családjának a Levendula napi élmények mellé emlékben levendulát az átfogó balatoni panorámával rendelkező dörgicsei Asszó-dűlő festői környezetében. A Levendárium-os papírzacskók két méretben kaphatóak a helyszínen, amelybe látogatóink – 2.500.- és 1.500.- Ft készpénzes fizetés alapján – szedhetnek virágcsokornak, díszítés, koszorúkészítés, ültetés, szörpkészítés, avagy kulináris célokra is alkalmas levendula virágot. Metszőollókat letéti díjért biztosítunk.   

10:00-17:00 Némethné Kozma Ilona kosárfonó népi iparművész

Az egész napos rendezvény ideje alatt Látogatóink megismerkedhetnek a vesszőfonás technikájával. A kosarak elkészítéséhez levendulát és egyéb gyógy-és fűszernövényeket is felhasznál, melyeket a nap folyamán meg is vásárolhatnak.

10:30-11:30    Közös virágszedés délelőtt a látványlepárláshoz

Az Asszó-dűlőn közös munkával, hagyományos módon, sarlóval történő szüreteléssel gyűjtjük össze a 11:30-kor kezdődő látványlepárláshoz szükséges levendulát. A programon levendula-aratóként való részvétel 18 éven felüliek számára megengedett és arra előzetes regisztráció javasolt, mert az így bejelentkezett vendégeink előnyt élveznek. A sarlóhasználat és a helyes begyűjtés lépéseit helyszínen ismertetjük.

Regisztrálni az ITT található űrlap kitöltésével tud!

11:00-16:00     Ebéd / piknik-szünet

A Dörgicsei Levendula Major vegetáriánus konyhájának séfje ez alkalommal is – a már hozzánk szegődött – Mester Cecília. Vendégeinknek egyaránt készülünk hűsítő levendula szörppel, valamint egytál ételekkel, a friss cipóhoz rózsazselével, egyedi édes meglepetéssel.

A vegetáriánus étkek elköltését követően érdemes lehet a fűre telepedve – egy hozott pokrócon – a rózsák és levendulák, a gyógy-, és fűszernövények illatos környezetében megpihenni.

11:00-11:30     „Kertünk titkai” – bemutatókertünk délelőtti vezetett bejárása

Azon érdeklődők számára, akiknek nem jutott hely a délelőtti közös virágszedésben vagy jobban érdeklődnek a levendula története, termesztése és sokszínű világa felől, a Levendárium bemutatókertjében részt vehetnek a Székelyné Zsuzsa által vezetett kertlátogatáson. Vendégeink Vele megtekinthetik az 50 méter hosszú, kortárs szobrokkal díszített violinkulcs formában elültetett közel 30 fajta levendulát, ismertetést kapnak a levendula típusairól, tulajdonságairól, a termesztés egyes kérdéseiről, elsétálnak az Árpád-házi Szent Erzsébet Kolostorkertbe, ahol virágba borult rózsáink, továbbá gyógy-, és fűszernövényeink illataival, tulajdonságaival ismerkedhetnek.

11:30-12:30     Levendula látványlepárlás I.

Blazsek Zoltán lepárlómester jóvoltából nyomon kísérhetik azt, hogy miként válik a sárgaréz bemutató lepárló készülékünkben a víz-gőz desztilláció titokzatos folyamata során a vendégeinkkel közös erőfeszítéssel begyűjtött virág „illatos arannyá„, a szinte minden bajt enyhítő levendulaolajjá.

12:30-13:00     „Kertünk titkai” -bemutatókertünk délutáni vezetett bejárása

Szűcs Gabriella által vezetett kertlátogatáson vendégeink megtekinthetik az 50 méter hosszú, kortárs szobrokkal díszített violinkulcs formában elültetett közel 30 fajta levendulát, ismertetést kapnak a levendula típusairól, tulajdonságairól, a termesztés egyes kérdéseiről, elsétálnak az Árpád-házi Szent Erzsébet Kolostorkertbe, ahol virágba borult rózsáink, továbbá gyógy-, és fűszernövényeink illataival, tulajdonságaival ismerkedhetnek. Délutáni vezetett sétánk a délelőtti programmal azonos, így akár kétszer is résztvehetnek rajta, illetve választhatnak a két lehetőség közül.

13:30-14:30    Közös virágszedés délután a látványlepárláshoz

Az Asszó-dűlőn közös munkával, hagyományos módon, sarlóval történő szüreteléssel gyűjtjük össze a 14:30-kor kezdődő látványlepárláshoz szükséges levendulát. A programon levendula-aratóként való részvétel 18 éven felüliek számára megengedett és arra előzetes regisztráció javasolt, mert az így bejelentkezett vendégeink előnyt élveznek. A sarlóhasználat és a helyes begyűjtés lépéseit helyszínen ismertetjük.

Regisztrálni az ITT található űrlap kitöltésével tud!

14:30-15:30     Levendula látványlepárlás II.

Blazsek Zoltán lepárlómester jóvoltából ismét nyomon kísérhetjük, miként válik a sárgaréz bemutató lepárló készülékünkben a víz-gőz desztilláció titokzatos folyamata során a vendégeinkkel közös erőfeszítéssel begyűjtött virág „illatos arannyá„, a szinte minden bajt enyhítő levendulaolajjá.

15:30-17:00     „Lett egyszer a Levendárium”

Beszélgetés keretében Jurasits Zsolt mesél Családjának Dörgicsére kerüléséről, a levendulához elköteleződésről, a Levendárium megszületéséről, történetéről, az ültetvényekről, a gazdaság felépítéséről, fejlesztéseiről. A beszélgetéshez kapcsolódóan a Levendárium bio-olajairól, virágvizeiről, kozmetikai termékeiről, azok használati javaslatairól, hatásairól és szokásairól a bioboltunk munkatársa ismertető jellegű beszélgetésekre áll vendégeink rendelkezésre. Ennek során lehetőség nyílik egyes termékek személyes kipróbálására is.

17:00-19:00     Koncert program

Szlávics Alexa Hang drum nevű handpan hangszerén tart egyedi zenei élményt adó koncertet, melyen a művész a hangok varázserejét használja a testünk és lelkünk blokkjainak elcsitítására és feloldására.

A relaxációban különleges segítője a misztikus hangoknak a Majorban található gyógy-, és fűszernövények, így különösen virágtengerként hullámzó levendula illata és szépséges látványa.

Gyermeksarok: 10:00-17:00 óra között Pintér Nóra Felícia várja a kicsiket, szüleiket és minden látogatónkat gyógynövényes kifestőivel, délelőtt bőrbarát arcfestéssel, délután egyéb kreatív kézműves foglalkozással, így szappangolyó készítéssel, só-liszt gyurma festéssel, levendula zsákocska készítéssel.

A Levendárium bioboltja 10:00-19:30-ig tart nyitva, így lehetőség nyílik biogazdaságunk valamennyi kézműves termékének megvásárlására is.

Beléptijegy váltásra idén kizárólag a helyszínen van lehetőség. Kérjük, annak érdekében, hogy a rendezvény egész nap szabadon, rugalmasan látogatható legyen, kedves vendégeink a beléptijegy mellé biztosított karszalagot a nap folyamán, jól látható helyen hordják magukon! Köszönjük megértésüket, együttműködésüket!

Jegyárak: Felnőtt 2.500.- Ft, diák-, és nyugdíjas jegy 1.500.- Ft.

Könyvvásárlási kedvezmény: A rendezvényünk alatt mód nyílik – a Levendárium támogatásával megjelent – Somlósi Lajos: „A levendula levendárium MagDala” c. könyvének, továbbá a Levendárium házigazdájának, Jurasits Zsoltnak a festészeti munkásságát bemutató művészeti albumának féláron történő megvásárlására.

Rossz idő esetén az egész napos program elmarad. Ugyanakkor ez esetben Szlávics Alexa  koncertje a Levendáriummal szomszédos evangélikus templomban mindenképpen  megrendezésre kerül! Kérjük, hogy friss hírekért tájékozódjanak honlap, illetve facebook oldalainkon! Köszönjük.

Töltsön családjával nálunk egy kellemes napot! Varázslatos környezetben szeretettel, színes programokkal várjuk Önöket, melyek változtatásának jogát azonban – szükség esetére – fenntartjuk!