Szeretettel várunk Benneteket 2023. július 14-én a „Középkori pillanatok Felső-Dörgicsén” című rendezvényünkre a Levendáriumban.
A könnyed nyáresti kikapcsolódáshoz varázslatos hátteret nyújtanak a teljes pompájában tündöklő Majorunk levendula ültetvényei és Kolostorkertünk Árpád-házi Szent Erzsébet rózsái, gyógynövényei.

Program:
18:00 Törő Balázs előadása
A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum néprajzkutatójának előadásán a Dörgicséhez kötődő kutatásairól hallhatunk, kitérve a tájhasználat kérdéseire, a településkép változásaira, a szőlőhegyi kultúrtáj átalakulására, valamint az elmúlt két év közösséget megmozgató és a helytörténet feltárását célzó akciókra (Becce-hegyi présházfeltárás a római sírkővel, "kincskereső" szemétszedés, dörgicsei tárgygyűjtés, stb.).
Előadásának különleges érdekesége, hogy 2000-es évek elején a Levendárium – Dörgicsei Levendula Major területén zajlott régészeti feltárásokon megélt élményeiről is mesél, amelyen diákként személyesen vett részt. Az érintett témák mentén kirajzolódnak a néprajz és a régészet lehetséges együttműködési felületei.
A diavetítéssel egybekötött alkalmon a Dörgicséhez kötődő, a néprajzkutató saját gyűjtéséből származó tárgyakkal is ismerkedhetünk.

18:30 Jurasits Zsolt dr.: „Lett egyszer egy Levendárium”
Beszélgetés az alapító-tulajdonos családjának Dörgicsére kerüléséről, a levendulához való elköteleződésről, a Major megszületéséről, történetéről.
A most kialakított szabadtéri előadóban bemutatásra kerülnek a területen folyt ásatásokról készült fotók, az ásatások inspirálására rajzolt alkotások, valamint a Levendárium kialakulását végig kísérő egyéb fényképek.

19:15 Király Nóra koncertje
A gótikus-hárfás énekesnő egyedülálló színfolt a magyar régizenei palettán. A dörgicsei kötődésű művész egyszemélyes koncertje kézzel fogható középkori hangulatot teremt a Majorba. X. Bölcs Alfonz király Kasztíliájából származó táncos lejtésű zarándokénekek,
latin nyelvű imádságok, a francia, olasz szerelmes dalok és középkori táncdallamok mellett felcsendül néhány régi magyar virágének is.
A személyes ihletettséggel, korhű hangszeren megszólaltatott zenék rég letűnt korokba kalauzolnak el bennünket.

A rendezvény végén házi pogácsát, frissítő levendula szörpöt és helyi bort kínálunk.

A programunkon a részvétel ingyenes!

A Levendárium bioboltja az esemény alatt tart nyitva, így lehetőség nyílik gazdaságunk kézműves termékeinek megvásárlására is.

Parkolás: a helyszín közvetlen szomszédságában.

A rendezvényre és a kertbe, semmilyen házi kedvenc nem hozható be!

Mindenkit szeretettel várunk!

(A program-változás jogát fenntartjuk!)

A program Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa mini pályázatának segítségével valósul meg.