AKCIÓS TERMÉKEK

Bemutatkozás - A Levendáriumról

A Levendárium nem egyszerűen egy szépen gondozott, modern szobrokkal tarkított Balaton-felvidéki levendula ültetvény a hozzá tartozó bemutató-, valamint Szent Erzsébet rózsa-, és kolostor kerttel. Nem is egy saját lepárlókkal és feldolgozó üzemmel rendelkező aromaterápiás biotermékekkel foglalkozó mezőgazdasági vállalkozás. Nem csak egy, korosztálytól függetlenül, mindenkinek tartalmas kikapcsolódást, előadásokat, gazdag kulturális és lélekemelő programokat kínáló meghitt hely, avagy rendezvény helyszín és művészi fotózási lehetőség. Több ezeknél. Mindezek szinergiája. Egy megálmodott és gondosan megvalósított szellemi eszme, egy fáradtságot nem kímélő, kitartást igénylő, lépésről-lépésre összeálló koncepció: „a természet üzenete” számunkra.

 

 

 

Melyek ennek a sarok kövei?

  • Dr. Demján Ildikó (1959–2020) orvosként, természetgyógyászként és nemzetközi aromaterapeutaként az elsők között járt a modern hazai organikus illóolaj-világ kialakításában. A gyógyításban is a megelőzés, a holisztikus megközelítés és a „szelíd terápiák” álltak hozzá a legközelebb. Az egészséget megőrző életmódot tartotta követendőnek, melynek egyik pillére a nekünk, értünk teremtett növényi világ segítségül hívása. Ez évezredeken át az emberiség csendes, hű segítőtársa lett, mely odaadóan kínálja magát és intelligenciáján mindig elámulunk.

Így nem volt kérdés a környezetkímélő, a természetet egységben szemlélő és megóvó biogazdálkodás iránti elkötelezettségünk sem. A vegyszer, műtrágya és gyomirtó mentes „övezetben” az általunk telepített gyógy(ító)növények mellett, ő velük együtt, háborítatlanul és boldogan tudnak élni kerti élőlények apró milliárdjai, a méhek, kabócák, pillangók és az éneklő-csivitelő madárvilág.                                                                                                 

  • Családi vállalkozásunk Dörgicsén 2002-ben, az első hektár hibrid levendula tövek elültetésével indult. Napjainkra a Levendárium tíz hektárt meghaladó területen gazdálkodó organikus birtok. A levendulák és más gyógynövényeink – a felhasználási céloknak megfelelő – legjobb genetikai tulajdonságokkal rendelkező, egyedi szaporítású tövei ellenőrzött körülmények között kerülnek felnevelésre, termesztésre és feldolgozásra. Gyógyító erejüket a Balaton-felvidék meszes talaja, a vízközeli csillámló nap sugarainak tiszta energiája adja.

Az orvosi és a hibrid levendulát, valamint más gyógynövényeket (szalmagyopár, zsálya, rozmaring,…) évről évre az aratásukat követően azonnal saját lepárlóinkban, gőz desztillációs eljárással pároljuk le. Az aranyló illóolajakat, valamint a virágvíz hidrolátumokat szűrjük, speciális körülmények között tároljuk és magunk csomagoljuk ki. Termékeink bio tanúsítvánnyal rendelkeznek (certifikát), aromaterápiás tisztaságúak, amelyek a legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfelelnek.     

  • A levendulásunk elhelyezkedése különleges. Nemcsak e gyógynövény érzi e helyen jól magát. Az idelátogató turisták is megcsodálják a páratlan táj természeti adottságait és kultúrtörténeti hagyatékait. A bemutatókertünk bioboltja melletti több mint ezer éves felső-dörgicsei ikertemplom rom így, a történelem viharaitól megtépázva is, energetikájában erőteljes. Csodálatos érzés benne időt tölteni, meditálni, körülötte lenni, sétálgatni. Arra érzékeny emberek ezt a feltöltő energiát a levendula virágában és illóolajában is felfedezni vélik.

Ahogy a bor is hordozza nedvében a „terroir”-t, vagyis a termőföld, a levegő, a fény és az időjárás adott évi helyi jellegét, úgy a levendulában is megtalálhatjuk környezetének mindenkori valamennyi sajátosságát. A természet áldott csodája, hogy egy cseppnyi levendula illóolajban 50-60 csésze gyógynövénytea hatóanyaga található, melynek egyes fajaiban 170 féle különböző alkotó molekularészt tudtak eddig beazonosítani.

  • Ezt az érzékenységet és magas minőséget hangsúlyoztuk a „Levendárium” védjegyeztett brand 2012 évi megalkotásával, receptúráinkkal, termékelőállítási protokolljainkkal, modern manufakturális működésünkkel. A névválasztás sugallja, hogy a levendulát és gyógynövényeinket az élet számtalan területén lehet használni: kertben, konyhában, fürdőszobában, háztartásban, állattartásban és nem utolsó sorban a gyógyításban, a házipatikában.

„Levendárium  = minden, ami levendula” – mondtuk ki üzenetként.

Emellett alapvető üzleti elvünknek tartjuk, hogy az általunk termelt, feldolgozott vagy forgalomba hozott, 100%-os tisztaságú, kifogástalan minőségű termékeinket mindig olyan ár-érték arányos, etikus fogyasztói áron és kereskedelmi kapcsolatban értékesítjük, amely lehetővé teszi, hogy ezek széles körben eljuthassanak vásárlóinkhoz.   

Jurasits Zsolt dr.

 

„Köszönöm a Teremtőnek, hogy részese lehetek gyógyító erejének tolmácsolásában.”

dr. Demján Ildikó

 

 

A Levendulakertről

A kertlátogatást kifejezetten azok számára ajánljuk, akik fogékonyak e varázslatos hely tájképi és manufakturális biogazdasági értékeire, ahol több, mint 30 fajta levendulát és kolostorkertünk gyógynövényeit tekinthetik meg. A levendulavirágzás június közepétől augusztus közepéig tart, a kert ebben az időszakban ölt lila ruhát. Érdemes ősszel is ellátogatni a majorba, mikor a táj őszbe fordulását csodálatos másodvirágzások tarkítják.

Köszönjük, hogy a „beléptijegy” megvásárlásával támogatja az egész éves gondozást igénylő biogazdaságunk fenntartását! 

Belépőjegy árak 2024. június 1-től:

Felnőtt: 3.200 Ft

Diák, nyugdíjas: 2.400 Ft

Családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek): 8.800 Ft, minden további gyerek: + 1.000 Ft

Bankkártyát és SZÉP (Otp) kártyát elfogadunk.

Házi kedvenceket csak a Teázó teraszán látjuk szívesen.

 

Nyitvatartási idő:

Hétfő: 10.00 – 18.00

Kedd: 10.00 – 18.00

Szerda: 10.00 – 18.00

Csütörtök: 10.00 – 18.00

Péntek: 10.00 – 18.00

Szombat: 10.00 – 18.00

Vasárnap: 10.00 – 18.00

Levendulaültetvényeinknek a legalkalmasabb helyet a Balaton-felvidéken találtuk meg, amelynek meszes, köves talaja nemcsak a levendula, de más gyógynövények számára is ideális. Soha nem a föld a rossz, csupán meg kell találni a hozzá megfelelő növényt.

Az első levendulatöveket Pannonhalmán vásároltuk meg a 2000-es évek elején az apátságtól. A már nyugdíjba vonult Szecsődi Pál főkertész szárnyai alatt kezdtük el a telepítést és tanultuk meg a fortélyokat. Az első évben Lavandula x intermedia, vagyis angol/hibrid levendula ültetvényt telepítettünk. A második évtől már orvosi/francia levendula, vagyis Lavandula angustifolia ültetvényünk is virágzott a mezőn. Mára 6 hektáron lilul az illatos gyógynövény. 

Kezdetben a legfontosabb az volt, hogy levendulaolajat készítsünk, mert tudtuk, hogy fantasztikus gyógyereje van, amelyet szerettünk volna minél több emberhez eljuttatni. Annál is inkább, mert ami a boltokban kapható, annak a kilencven százaléka hamis.

Magyarország mindig is a gyógynövények hazája volt, de mára sajnos a természetes alapú gyógyító készítményeket a szintetikus ipar szinte teljesen kiszorította. Csakhogy míg a szintetikus molekulák telítik a szervezetet, amely így nem is tudja úgy befogadni és feldolgozni azokat, addig a növényieket, amelyek velünk együtt fejlődtek a földtörténet során, nagyon jól ismerjük és úgy illeszkednek hozzánk, mint kulcs a zárba. A legjobb, ha a gyógyító integrálni tudja az akadémikus és a hagyományos gyógymódokat, így élni tud az orvostudomány fantasztikus vívmányaival is, de nem felejti el az ősök tapasztalatait, tudását sem.

Nagyon fontosnak tartjuk az organikus biogazdálkodást. A talajéletet semmivel sem szabad megzavarni, sem gyom-, vagy rovarirtóval, mert akkor eltűnnek azok a flóra- és fauna elemek, melyek az ültetvény egységes energetikájához, egészségéhez elengedhetetlenek. A steril monokultúrák látványa csak egy pillanatig megkapó, a biodiverzitás eltűnésével és gyomirtózással sebezhetővé válnak a növények. Olyan vidék ez, ahol a természet befogadta az embert, aki cserébe tiszteletben tartja annak törvényeit, így tökéletes harmóniában vannak egymással. 

 

Ha Balatonakalinál északi irányba letérünk a 71-es útról, tündérszép tavunk északi partjától négy kilométerre leljük meg az alig több, mint háromszáz lakosú kis települést, Dörgicsét. A község a négyszáz métert közelítő, vulkáni kúpú Halom-hegyben záródó, lankás, tölcsér formájú medence északi harmadában fekszik. Itt találtunk rá egymásra: a táj, az ember és a levendula – ez utóbbi a valóságban és a fényképeken is többszörösen is maradandó programot és értéket teremtve.

Az ide vezető út enyhe ívű vonalai követik a völgy festői szépségű, kicsiny présházakkal, ápolt szőlőültetvényekkel tagolt, ligetes erdőtömbökkel szegélyezett, külön-külön elnevezésekkel illetett dombhátak vonulatát. 

Szerelmese lesz sok erre járó e szépséges hangulatú tájnak, s így van ez régóta. Gyakran a vendégek portát szeretnének vásárolni a festői környéken, legalább a szimpatikus „bebíró” (vagy „gyüttment”) életbe belekóstolni: vagyis, hogy a nagyvárosi lét mellett találjunk – az itt élő kedves emberek között – egy sajnálatosan csak második, a hétvégekre, szabadságokra, nyárra szóló vidéki életteret. 

Ugyanígy az ember már az őskorban otthonra lelet a vidéken. A közel kétezer éves római vízvezeték maradványai, a renovált római híd, a levendulás területénél feltárt – őskori telep nyomai melletti – kora Árpád-kori sírok és régebbi lakóházak, a Szent László király birodalmának összeírása során kiadásra került 1082-ből származó oklevél, vagy a nemesi birtok és a Piarista Rend emlékei a tevékeny, teremtő ember folyamatos jelenlétéről árulkodnak. 

A levendulás környéke az 1211-ben még egységesen Dörgicsének nevezett, majd több önálló faluvá szétvált település legősibb része. A közigazgatásilag ma egységes község Alsó-, Felső- és Kisdörgicse részei közül ez Felsődörgicse. A község három romos és négy, kétszáz év körüli korú, felszentelt temploma közül kettő, a jelképnek számító – római építmény alapjaira épült, s annak köveit felhasználó – Árpád-kori kettős kőtemplomrom és az evangélikus templom közvetlenül a levendulás területének sarkánál található. 

KAPCSOLAT

Kötelező mező!
Kötelező mező!
Kötelező mező!
Kötelező mező!
Kötelező mező!
Kötelező mező!
Kötelező mező!
Kötelező mező!
Kötelező mező!
Kötelező mező!
Kötelező mező!
Kötelező mező!

Cím: 8244 Dörgicse, Fő u. 58.

Telefon: (+36) 87/444-134 

Kuti Ágnes – kozmetika & termékrendelés:
(+36) 30/589-6625

info@levendarium.hu
webshop@levendarium.hu

Székelyné Tőzsér Zsuzsanna – boltvezetés & vásárok:
(+36) 70/773-1024
vasar@levendarium.hu

 

Vasárnap megtalálnak minket Káptalantótiban is a Liliomkertben!

Kedvezményezett neve: Levendárium Kft.

A projekt célja: Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú hitelprogram

A felhívás azonosító jele: GINOP-8.3.5-18/B

A támogatás összege: 9 446 000 Forint