Bemutatkozás

 Üdvözlöm Önöket a Dörgicsei Levendula Major honlapján! Dr. Demján Ildikó orvos-természetgyógyász, gyógynövénytermesztő, nemzetközi aromaterapeuta vagyok, a Dörgicsei Levendula Major és a hozzá tartozó feldolgozóüzem, a Levendárium megálmodója, családom és elhivatott munkatársaim támogatása és odaadó, aktív jelenléte kíséretében üzemeltetője.

 

Régen dédelgetett álmom teljesült, amikor 2003 őszén elültettük az első levendula töveket Dörgicse lankáin. A sors érdekes fordulataként egy baleset következtében döntöttem úgy, hogy a szépen prosperáló, budai fogorvosi rendelőmet otthagyva, belevágok a számomra addig ismeretlen, új világba, a lila mezők szerelmetes világába.


A kezdeti szárnypróbálgatáshoz igen nagy segítséget kaptunk a Pannonhalmi Apátság akkori főkertészétől, és a Gyógynövény Kutató Intézet nyugalmazott kertészétől, akik önzetlenül, szeretettel avattak be a levendula termesztés rejtelmeibe. A falubeliek igen csodálkoztak az ötletemen, mert emlékeztek a TSZ idők sikertelen telepítési kísérletére évekkel előtte.

 

Biogazdálkodás

A gyógyításban is a holisztikus megközelítés áll hozzám a legközelebb, így nem volt kérdés számomra a környezetkímélő, a természetet egységben szemlélő és megóvó biogazdálkodás gyakorlása. A vegyszer, műtrágya és gyomirtó mentes „övezetben" apró élőlények milliárdjai tudnak háborítatlanul élni egymással, megteremtve az élő talajt, melyben boldogan él a növény, s kísérő társai a méhek, kabócák, pillangók és az éneklő-csivitelő madárvilág. Több, mint hat hektáron virul a levendula több fajtája.

 
A Levendárium születése

A levendulás elhelyezkedése is különleges, mert nemcsak a levendula érzi jól magát itt, az idelátogató turisták is megcsodálják a táj természeti adottságait és kultúrtörténeti hagyatékait. A több mint ezer éves ikerrom így, megtépázva a történelem viharaitól is, igen erőteljesen jelen van, jó érzés benne – körülötte lenni. Arra érzékeny emberek ezt a levendula virágában és olajában is felfedezni vélik. Mint ahogy a szőlőben is megjelenik a „terra", a termőföld helyi adottsága, úgy jelenik meg a levendulában is a környezet természeti sajátossága.


Ezt a minőséget szeretnénk hangsúlyozni a LEVENDÁRIUM márkanév megalkotásával. Ezzel a névvel azt szeretnénk sugallni, hogy az élet számtalan területén lehet használni: kertben, konyhában, fürdőszobában, háztartásban, állattartásban és nem utolsó sorban a gyógyításban, a házipatikában, vagyis
LEVENDÁRIUM = MINDEN, AMI LEVENDULA!

Orvos-természetgyógyászként a megelőzést, és a szelíd terápiákat részesítem előnyben, (természetesen leszámítva a sürgősségi ellátást igénylő állapotokat) az egészséget megőrző életmódot tartom követendőnek, melynek egyik pillére a nekünk, értünk teremtett növényi világ segítségül hívása. Évezredek alatt lett az emberiség csendes, hű segítőtársa, odaadóan kínálja magát, intelligenciáján mindig elámulok.

 

Köszönöm a Teremtőnek, hogy részese lehetek gyógyító erejének tolmácsolásában.

 

 

Szeretettel:

dr. Demján Ildikó

 uzen a termeszet feher

Az oldalon szereplő cikkek és fotók nem kereskedelmi célú felhasználása forrásmegjelöléssel engedélyezett.