Demján Ildikó - Jurasits Zsolt: Levendual

 Időpont: 2012. március 13. 

 

"Csak akkor értjük meg az Életet és az Univerzumot, ha találkozunk a Másik Felünkkel." (Paula Coelho: Brida)

 

 

 
Körösvölgyi Zoltán: LEVENDUÁL 
Demján Ildikó és Jurasits Zsolt kiállítása 
2012. március 13. 
 
Művészettörténetet tanult embertől egy kiállítás megnyitásakor azt várják el, hogy elhelyezze az alkotókat, a műveket, a kiállítást a művészet folyamának (tengerének? tavának?) térképén. És persze, hogy szépet-jót mondjon, másodhegedűs performanszként szórakoztasson, végül, de nem utolsó sorban semmi esetre se "öltözze túl" a műveket.

 

A legutóbbit vállalom, nem is tudnék versenyre kelni az alkotásokkal és az alkotókkal - semmilyen tekintetben. Szépet és jót mondanom nem kell, hiszen Ildikó fényképein és Zsolt képein nincs mit interpretálni: magukért beszélnek. 

A legelső feltételt azonban nem tudom teljesíteni, két okból sem: egyrészt az alkotók nekem jóval többet jelentenek, mint két művész, hiszen barátaim, másfelől ezeket a műveket itt együtt a falon sokkal többnek látom egy szimpla páros kiállítás anyagánál.

 

Ritka pillanat tanúi lehetünk: szemtanúi annak, ahogy kettőből egy lesz. A kiállítás címében parabolaként megfogalmazva, a "levenduál": két szóból alkotódott egy. Egy, ami egyedi. Levendula és duál, azaz bár egy, kettős, mégis. 

És itt értünk el a lényeghez: egy közös élményből - és életből - kiindulva Ildike és Zsolt a maguk sajátos eszközeivel, kamerával és ecsettel-ceruzával, talált képek leképezésével, talált tárgyak felhasználásával, a levendulával és az azon túlmutató képzeletbeli imágók, növények, lények, álmok és élmények rögzítésével egy világot alkottak saját maguknak - és persze most, hogy megosztják velünk, nekünk is. 
Olyan ez, mint egy közösen megélt történet: ketten kétféleképp mesélik el - mégis, nem meglepetés, hogy a két elbeszélés, a két megjelenítés együtt még gazdagabban tesz részeseivé bennünket ennek a varázslatos világnak.

 

Köszönöm, hogy megtapasztalhatom ezt az élményt - és kívánom, hogy Önök is használják ki a pillanatot, és orrukban, bőrükön érezzék e hangulatok illatát, érintését. 

 
Kezdődhet a levendualizmus korszaka! 

 

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS.2012.03.13.Barabás.Villa

 uzen a termeszet feher

Az oldalon szereplő cikkek és fotók nem kereskedelmi célú felhasználása forrásmegjelöléssel engedélyezett.