Kövi Szabolcs

Következő időpont: 2020. június 13. 17:00-19:00 (Rózsa-nap)

 

Beszélgetés visszatérő nyári programjaink egyik főszereplőjével 

 

 

Mesélsz nekünk arról, hogy mióta és milyen hangszereken zenélsz? 

6 éves korom óta zenélek, komolyzenei pályán tanultam fuvolázni. 20 éves koromtól léptem arra a kísérletező útra, amelynek során a zenéket is magam szerzem, a hangszerparkomat pedig a lehetőségek határáig bővítettem a fuvola rokonaival. A határ a csillagos ég, hiszen minden népi kultura hangszerei között találunk furulyát, fuvolát szép számmal. Jelenleg indián furulyákon, indiai, kínai fuvolákon, klasszikus pánsípokon, ír és magyar furulyákon, tilinkón, ír dudán játszom, de stúdiózenészként magam írom zeném minden szólamát, kérem fel a zenészeket az együttműködésre, divatos szóval élve én magam vagyok a zenéim producere. 

 

Miért pont ezeket választottad, mit jelentenek számodra ezek a hangszerek? 

A fuvola nem választás kérdése volt, zenetanár édesapám inspirált erre. A különleges fúvós hangszereket már a saját döntésem alapján kezdtem el gyűjtögetni, szinte minden albumhoz kerestem valami újat, hogy színesítsem a muzsikáimat.

 

Milyen személyes üzenetet közvetítesz a muzsikádon keresztül? 

Aki megtalálja a zenémet, az valamilyen formában a harmóniát kutatja. A harmónia forrása a legfelsőbb lelkiség, a vallásokon, vagy személyes lelki megtapasztalásokon keresztül mindenki ezt keresi. Hogyan lehet ezt zenével kifejezni? Az egyik mód: létrehozni a nyugalom eksztázisát. Amikor a lélek elcsendesedik, automatikusan befelé fordul, a saját bensőnkben pedig megleljük azt a kaput, ami a fény felé vezet. A belső elcsendesedés, mai szóval: a relaxáció, meditáció segít ebben.

 

Mióta is zenélsz a Dörgicsei Levendula Majorban?

Harmadik éve, az utolsó két alkalommal már pihenőszékes koncertet adtam. Ilyenkor az emberek fekve hallgatják a muzsikát, miközben a levendula mező csodás hullámzását figyelik, háttérben az erdőborította hegyekkel.

 

Milyen élményeid, benyomásaid származnak a Majorban való zenélésed alkalmaiból?

Magyarország egyik csoda helye a Levendárium. A fiamat is többször elhoztam ide, hogy megtapasztalja a természet isteni energiáját. Ebből lehet a legtöbbet tanulni. Bárcsak több ilyen is lenne, ahol az értő kezek megalkották az édenkert földi mását! Megtanítja nekünk azt, amit én is szeretnék átadni, hogy így is lehet! Az ember részese lehet úgy is a világnak, hogy hozzáad valamit, amitől az többé válik, nem pedig elvesz belőle, amitől kevesebbé.

Ez egy tökéletes koncert-helyszín, nekem is pont ez az üzenetem: mindenben és mindehol kutatni kell az istenit, a legegyszerűbb pedig a természetben fellelni. A Levendárium gazdáinak ez sikerült. Mindenkinek látnia, éreznie kell ezt! Ott kell állniuk a mező mellett, be kell szívniuk a növények gyógyító illatát. Egy ilyen nap, felér száz olyan nappal, amit az irodában, munkahelyen töltöttünk el.
 
 

 

Sok szeretettel várunk mindenkit 2020. június 13-án a Dörgicsei Levendula Major rózsa ünnepén
 
 
 
Látogasson el Kövi Szabolcs honlapjára is! 

 uzen a termeszet feher

Az oldalon szereplő cikkek és fotók nem kereskedelmi célú felhasználása forrásmegjelöléssel engedélyezett.