A dörgicsei levenduláskert illatos aranya

Minőségi gazdálkodásból minőségi illóolaj

Nagyon fontosnak tartom az organikus biogazdálkodást. A talajéletet semmivel nem szabad megzavarni, sem gyomirtóval, vagy rovarirtóval, mert akkor eltûnnek azok a flóra- és fauna elemek, melyek az ültetvény egységes energetikájához, egészségéhez elengedhetetlenek.

 

 

 

A terápiás tisztaságú illóolaj gyógyít

Küldetésemnek érzem, hogy itthon is megtapasztalhassuk az igazi, hazai, tiszta illóolaj csodálatos hatásait. Ezen a piacon nagy a szórás, a szintetikustól, az iparitól, a természetes, sőt terápiás tisztaságú olajokig sokféle olaj elérhető. Kevesen ismerik e kategóriák közötti óriási minőségbeli különbségeket, vagy annak egészségünkre gyakorolt hatásait. Sokan vannak, akik még nem is találkoztak valódi, terápiás tisztaságú illóolajjal, így nem volt módjuk megérezni azt a semmihez nem hasonlító érzést, élményt, ahogy testünk és lelkünk e kivételes kincsekre reagál. Nem beszélve egészségünket megőrző, számtalan hatásáról.

 

A silány utánzatokat még aromalámpába se...

Senki ne gondolja azonban, hogy néhány száz forintért valódi, gyógyító erővel bíró illóolajhoz juthat. Az illóolaj ősidők óta aranyat érő kincs. A silány minőségû utánzatokat még aromalámpába sem ajánlom, mert részecskéi a légzésen, és a tüdőn keresztül ugyanúgy a véráramba jutnak, a központi idegrendszerünkhöz, és minden sejtünkhöz.

 

Minden cseppjében 50–60 csésze gyógynövénytea

A virágokat a föld, a nap, a természet táplálja, ezeket az energiákat nem tudja nélkülözni, ezeket alakítja át fantasztikus, gyógyító erővé. Ezt a gyógyító erőt csak a valódi illóolaj képes nekünk adni, a szintetikum semmiképp. Különösen koncentrált anyagokról van szó, melyek használata óvatos körültekintést, tájékozottságot igényel a felhasználók részéről is. Egy cseppnyi illóolajban 50-60 csésze gyógynövénytea hatóanyaga található.

 

Levendula – az illóolajok édesanyja és nagymamája

A levendula annyira gyengéd, ahogy ápol, és mindig segít, bármilyen bajban. Hogyan képes minderre? Az orvosi levendulában 170 különféle alkotórészt tudtak eddig azonosítani. Ennyi különféle molekulatípus szinergikus hatása érvényesül, amikor érintkezünk vele, mind más-más receptorokhoz kapcsolódik sejtjeinkben. Így képes arra, hogy egyszerre fájdalmat csillapít, görcsöket old, nyugtat, fertőtlenít, jó hangulatot teremt.


A két legismertebb levendulatípus a Lavandula x intermedia és a Lavandula angusgifolia. Az előbbi egy kámforosabb illóolaj, ennek köszönheti rovarriasztó hatását, és erőteljesebb felső légúti gyulladások, vagy izom, ízületi gyulladások esetében is. A második az orvosi levendula, a világ legártatlanabb illóolaja, az első, amit babáknál és várandósan is alkalmazhatunk. Relaxál, nyugtatja az izmokat. A levendula a fejtetőnktől a lábujjakig minden ponton segíteni tud. A hajszálaink faggyúmirigy szabályozásától a talpak komfortjáig.

 

dr. Demján Ildikó
orvos-természetgyógyász
gyógynövény-termesztő
nemzetközi aromaterapeuta

 

A cikk megjelent: Bio Trend 2015. tél

 uzen a termeszet feher

Az oldalon szereplő cikkek és fotók nem kereskedelmi célú felhasználása forrásmegjelöléssel engedélyezett.