0 termék: 0 HUF Kosár
Facebook Pinterest Youtube
Levendárium
Kosár

Aktuális információk

Dörgicsei Levendula Napok 2019. programja

junius 15levendulanap

junius 22.levendulanap 2019

 

 

Rózsa Nap a Dörgicsei Levendula Majorban - 2019

A rossz időjárás miatt a Rózsa Napot 2019. június 8-án tartjuk meg, a május 25-i program ELMARAD....
Köszönjük megértésüket.

rozsanap2019 jun

Interjú dr. Demján Ildikóval, a Levendárium megálmodójával

Ildikó

“Szeretném a lehető legjobbat adni, ezért nem gondolkodtam sohasem a gyors eredményben...”

Hat hektárnyi levendulaföld, maga a megtestesült mennyország! Hobbi volt, majd életút lett, így működik jelenleg a Dörgicsei Levendula Major. De kik állnak mögötte? Mi a célkitűzés? Hogyan lehet egy gyógynövénynek közösségkovácsoló ereje? Ezekre kaptunk választ Ildikótól, aki immáron tíz éve foglalkozik biogazdálkodással.

Milyen volt a kapcsolatod a gyógynövényekkel a vállalkozás előtt, mivel foglalkoztál korábban?

Általános orvosit végeztem, és később fogorvosként dolgoztam. A rendszerváltás után mi nyitottuk meg az első magánklinikát, ahol a plasztikai sebészet és a fogászat mellett elsőként végeztünk menedzser szűrést. Már egyetemista koromtól a szelíd gyógymódok foglalkoztattak. Később elvégeztem a természetgyógyászatot, belekóstoltam a hagyományos kínai orvoslásba, az ayurvedába, pránanadiba, asztrológiába, agykontrollba, a makrobiotikába és az aromaterápiába

A gyógyszerkönyvemben is mindig az apró betűs leírásokat kerestem, amelyek a gyógynövényekről szóltak. Az én szemléletem akkor is az volt, hogy egy egészséges életmóddal inkább előzzük meg a betegségeket, tartsuk karban magunkat. Már tinédzser koromban is jógáztam, pedig akkor hazánkban még ismeretlen volt. Beszereztem könyveket hozzá, autodidakta módon tanultam meg a mozdulatokat. Lényegében mindig nyitott voltam az egészségtudatos életmódra.

A hivatalos orvostudomány ezekre a megoldásokra nem fektet hangsúlyt, pedig több ezer éves, bizonyított gyógymódokról van szó. Azért azt is leszögezhetjük, hogy a betegségeink 95 százalékát a stressz okozza, amelynek feloldására ezek a szelíd gyógymódok elsőrendűek lennének...

2 15

Mi motivált abban, hogy vállalkozóként kezdj el ezzel foglalkozni?

Amikor a harmadik gyermekem megszületett, akkor GYES-ről már nem mentem vissza praktizálni. Mivel régóta járunk a Balaton-felvidékre, nagyon megszerettem ezt a vidéket. Eldöntöttem, hogy levendulát termesztek és biogazdálkodásba kezdek, és földterületeket kerestem a Balaton északi partján. Szomorúan vettem észre, hogy a mezőgazdálkodással nem nagyon szeretnek foglalkozni az emberek, a földek ott hevernek parlagon... Holott ezek a meszes, köves talajok ideálisak az olyan gyógynövények számára, mint levendula, mentafélék, zsálya. Sokan fogalmaznak úgy, hogy ez bizony rossz föld , de ez nem így van – csupán meg kell találni a megfelelő növényt hozzá.

Miért vonzott ennyire az, hogy te magad kezdj biogazdálkodásba?

Szerettem volna nyomon követni a folyamatot egészen a növénytermesztéstől a késztermékig. Egyik szlogenem az, hogy “kompromisszumok nélkül”. Ez mindenre igaz. Ezért szeretném a lehető legjobbat adni, és ezért nem gondolkodtam soha sem a gyors eredményben.

3 12


A természetgyógyászat és a biogazdálkodás sokban hasonlít egymáshoz. Ha a testem immunrendszerét tiszta ételekkel, mozgással, szeretetteljes gondolatokkal karban tartom, akkor a betegség is elkerül.

Ha van egy földem, amelyet szerves módon gondozok és nem műtrágyával, illetve gyomirtóval bombázom, akkor a rajta lévő növények is egészségesek lesznek. Lehet, hogy a szintetikus szerektől egy darabig nagyobb lesz a termésem, de legyengítem, élettelenné teszem a földet.

Lehet, hogy az antibiotikumokkal átmenetileg eredményt érek el, de hosszútávon a bélflóránk sínyli meg, míg a növényi kivonatokkal, mint például az illóolajok, nem károsítom a jótékony bélflórát és ugyanolyan, vagy még erősebb a hatásuk a patogén baktériumokkal szemben.

Ez bizony elég nagy falat. Hogyan tudtál ennyi szerep mellett belevágni egy ekkora feladatba? Édesanya vagy, háztartást vezetsz...

Szerintem a mai nőknek ez a legnagyobb kihívás, még a levendulás előtt is így gondoltam erre. A hivatásommal összhangba hozni a családot sosem volt egyszerű, de mindig is az utóbbi volt az elsőrangú az életemben. Mint fogorvos ki tudtam teljesedni, hiszen nem jöttek rögtön a gyerekek, nem volt bennem az a feszültség, hogy nem bizonyítottam eleget. Mikor pedig családot alapítottunk, akkor le tudtam tenni a munkát, és csak rájuk tudtam fókuszálni. A gyerekek már kiröpültek, a levendulás egy negyedik gyermek.

4 12

Mióta létezel így, mint Levendárium?

2012-ben jelentünk meg először, mi voltunk az elsők, akik levendulás standdal indultak vásárra, az akkori Kézműves Magyar Ízek rendezvényre mentünk. Annak idején még csak illóolajok voltak a kínálatban, ezért találtuk ki a makrobiotikus levendulás sütit, majd megérkezett a szörp is. Szerettem volna, hogy még populárisabbá tegyük a levendulát, hogy lássák, a hétköznapok során mennyi mindenre fel tudjuk használni. A paletta évről-évre bővült, megjelentek a szinergiák illatosításra, most már kozmetikumokat is gyártunk.

Kik alkotják a célközönséged?

Azok, akik értékelik, hogy ez magyar földből származik, hogy magyar munkaerőt foglalkoztatunk, és akik a minőséget szeretik. Úgy tapasztalom, hiányzik a szolidaritás az emberekből. Ha nem támogatjuk egymást, akkor el fog sorvadni a kis kézműves ipar, és az annál kicsit nagyobb KKV-k is, mert mindent benyelnek a nagy hálózatok... Óriási a felelősségünk egymás iránt, hiszen ha mi nem támogatjuk egymást, más sem fog. Ezek a kis vállalkozások akkor fognak virulni, ha igenis megvesszük egymástól a jó magyar terméket.

Meditációs termékcsalád 2

Mesélj egy kicsit a Dörgicsei Levendula Majorról! Ha jól tudom, nyitott kapuval várja a látogatókat...

Ennek az a története, hogy a levendula ültetés olyannyira jól sikerült, hogy az emberek bekéredzkedtek, sőt volt, aki titokban bemászott (! )...

Arra gondoltunk, ha már tényleg ennyire szép, miért ne nyitnánk meg az érdeklődők előtt? Terveztünk egy bemutatókertet, ahol több, mint harmincféle levendula található.

A majorban mindenféle kulturális programot szoktunk szervezni. Június-július környékén a terület valóságos mennyországgá változik, ebben az időszakban tartjuk a Levendula-napot is.

6 10

Idővel megérkeztek a felkérések esküvői fotózásra, szertartásra, és már keresztelőt is tartottak nálunk. Nagyon boldoggá tesz minket, amikor hozzájárulhatunk az emberek lelki feltöltődéséhez, fontos pillanataik átéléséhez. Rendkívül szükségesek ezek a kis kapaszkodók, a lélek táplálása nagyon fontos, mert a mai életmódban, a rohanásban, a teljesítmények hajhászásában hamar kimerülünk. A majorunk csodálatos elhelyezkedése, a Szent-György vonal közelsége különös hangulatot áraszt, amelyet annak idején tisztán látó őseink is érzékeltek, hiszen három ősi templomrom is található Dörgicsén.

7 8

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Minden nehézség és akadály ellenére örömmel megyünk az utunkon, a pozitív visszajelzések inspirálnak, mindig új erőt adnak nekünk. Szeretnénk tovább növelni a palettát a kozmetikumok terén és külföldi irányba is terjeszkedni, de ezt is csak mértékkel. Én továbbra is szeretnék kicsi maradni, nem szeretném, hogy a bővülés a minőség rovására menjen. Mindig a legmagasabb minőséget szeretnénk nyújtani olyan tiszta aromaterápiás termékekkel, amelyeknek minden cseppje nemcsak a testet táplálja, de a lélek is táncra perdül tőle...

Az interjút Csepely Zsófia (www.goodstuff.hu) készítette.

8 7

9 6

Nyári programok a Dörgicsei Levendula Majorban

2018 nyári programok

A dörgicsei levenduláskert illatos aranya

Minőségi gazdálkodásból minőségi illóolaj

Nagyon fontosnak tartom az organikus biogazdálkodást. A talajéletet semmivel nem szabad megzavarni, sem gyomirtóval, vagy rovarirtóval, mert akkor eltûnnek azok a fl óra- és fauna elemek, melyek az ültetvény egységes energetikájához, egészségéhez elengedhetetlenek.

A terápiás tisztaságú illóolaj gyógyít

Küldetésemnek érzem, hogy itthon is megtapasztalhassuk az igazi, hazai, tiszta illóolaj csodálatos hatásait. Ezen a piacon nagy a szórás, a szintetikustól, az iparitól, a természetes, sőt terápiás tisztaságú olajokig sokféle olaj elérhető. Kevesen ismerik e kategóriák közötti óriási minőségbeli különbségeket, vagy annak egészségünkre gyakorolt hatásait. Sokan vannak, akik még nem is találkoztak valódi, terápiás tisztaságú illóolajjal, így nem volt módjuk megérezni azt a semmihez nem hasonlító érzést, élményt, ahogy testünk és lelkünk e kivételes kincsekre reagál. Nem beszélve egészségünket megőrző, számtalan hatásáról.

A silány utánzatokat még aromalámpába se...

Senki ne gondolja azonban, hogy néhány száz forintért valódi, gyógyító erővel bíró illóolajhoz juthat. Az illóolaj ősidők óta aranyat érő kincs. A silány minőségû utánzatokat még aromalámpába sem ajánlom, mert részecskéi a légzésen, és a tüdőn keresztül ugyanúgy a véráramba jutnak, a központi idegrendszerünkhöz, és minden sejtünkhöz.

Minden cseppjében 50–60 csésze gyógynövénytea

A virágokat a föld, a nap, a természet táplálja, ezeket az energiákat nem tudja nélkülözni, ezeket alakítja át fantasztikus, gyógyító erővé. Ezt a gyógyító erőt csak a valódi illóolaj képes nekünk adni, a szintetikum semmiképp. Különösen koncentrált anyagokról van szó, melyek használata óvatos körültekintést, tájékozottságot igényel a felhasználók részéről is. Egy cseppnyi illóolajban 60-60 csésze gyógynövénytea hatóanyaga található.

Levendula – az illóolajok édesanyja és nagymamája

A levendula annyira gyengéd, ahogy ápol, és mindig segít, bármilyen bajban. Hogyan képes minderre? Az orvosi levendulában 170 különféle alkotórészt tudtak eddig azonosítani. Ennyi különféle molekulatípus szinergikus hatása érvényesül, amikor érintkezünk vele, mind más-más receptorokhoz kapcsolódik sejtjeinkben. Így képes arra, hogy egyszerre fájdalmat csillapít, görcsöket old, nyugtat, fertőtlenít, jó hangulatot teremt.
A két legismertebb levendulatípus a Lavandula x intermedia és a Lavandula angusgifolia. Az előbbi egy kámforosabb illóolaj, ennek köszönheti rovarriasztó hatását, és erőteljesebb felső légúti gyulladások, vagy izom, ízületi gyulladások esetében is. A második az orvosi levendula, a világ legártatlanabb illóolaja, az első, amit babáknál és várandósan is alkalmazhatunk. Relaxál, nyugtatja az izmokat. A levendula a fejtetőnktől a lábujjakig minden ponton segíteni tud. A hajszálaink faggyúmirigy szabályozásától a talpak komfortjáig.


Dr. Demján Ildikó, orvos-természetgyógyász,
nemzetközi aromaterapeuta, gyógynövénytermesztő

Illóolaj párologtatásról az orvos-természetgyógyász szemszögéből

A párologtatás hangulati elemein túl igen fontos a felhasznált illóolajok bizonyítottan erős viricid, baktericid és fungicid hatása. Illóolajonként ezek erőssége változó, ezért leghatékonyabbak az illóolaj keverékek (szinergiák). Különösen fontos ez télvíz idején, amikor beszorulunk a szobákba, munkahelyi terekbe, iskolákba, óvodákba. Egyre kevesebbet megyünk ki a szabad levegőre, és nagyobb a fertőződési lehetőségünk az őszi-téli időszakban előforduló kórokozókkal.

Az illóolajok párologtatásával kétféleképpen védekezhetünk ellenük: egyrészt az illóolaj részecskék a légutakon, bőrön át bejutva veszik fel a harcot a már bejutott betolakodókkal, másrészt már a levegőben képesek eliminálni azokat.

Illóolajokat a legegyszerűbb házi módszerektől kezdve a kifinomult technikát felhasználó eszközökig juttathatunk a levegőbe.

  levendula-kicsi-logo Radiátorra, fűtőtestre rátehetünk vízzel töltött kerámia edényt, melybe pár csepp illóolajat adagolunk.

  levendula-kicsi-logo Az aromamécsesben táncot járó tűz fénye lélekmelengető, romantikus hangulatot ad, hőjének hatására pedig párolgásnak indul a csészében lévő víz, és vele együtt az illóolaj is, mely így a levegőbe kerül. A mécsest azonban nem hagyhatjuk magára, kisgyermekes családban különös gonddal kell kezelni, illetve előfordulhat, hogy az illóolaj megég, és így káros anyagokat juttatunk a helyiség légterébe.

  levendula-kicsi-logo Biztonsággal kezelhető, rendkívül egyszerű felhasználásúak a különféle mázatlan kerámia figurák, melyek hidegen, lassanként párologtatják el a rá cseppentett illóolajat.

  levendula-kicsi-logo Modern külső, biztonságos felhasználás jellemzi az aroma diffúzorokat, melyek hálózatról, vagy akkumulátorról üzemeltethetőek. Melegítés nélkül, ultrahangos technológiával még apróbb részecskékre képesek porlasztani az illóolajat, mint hagyományos társaik, így ennek a terápiás hatékonysága a legkiemelkedőbb.

Mivel a levegőbe juttatott illóolaj részecskék belélegzés után pár perccel már a véráramban mérhetőek, így teljes biztonsággal csak az igazi, 100%-os tisztaságú, organikus gazdaságból származó illóolajok ajánlhatóak nyugodt szívvel.

dr. Demján Ildikó
orvos-természetgyógyász, aromaterapeuta

 

Ügyfélszolgálat: info@levendarium.hu, +36 87 444-134
© Levendárium Kft. Minden jog fenntartva.
Az oldalon szereplő cikkek és fotók nem kereskedelmi célú felhasználása forrásmegjelöléssel engedélyezett.

Powered by Socially.hu